Alternatieve activiteiten in Beth-San

Moerkapelle - 'We doen de rechterarm omhoog... En weer naar beneden.' In woonzorgcentrum Beth-San in Moerkapelle gaan sinds de sluiting afgelopen week de dagelijkse bewegingslessen gewoon door. Niet met z'n allen beneden in de ontmoetingsruimte, maar ieder voor zich op zijn of haar kamer. De instructies van de activiteitenbegeleiders komen via de intercom.
"Nu we onze bewoners niet meer het vertrouwde gezamenlijke dagritme kunnen bieden, krijgen ze elke dag een programma voor op hun eigen kamers", vertelt activiteitenbegeleider Josina van Arnhem. "De dagopening gaat via de intercom en we proberen bijvoorbeeld elke dag een quiz met vragen te spelen en bingo, met cijfers verpakt in een verhaal. 'Bingo' roepen heeft natuurlijk nu geen zin, maar het stimuleert de mensen wel om te blijven nadenken. Een soort geheugentraining dus." Ook klinkt via de geluidsinstallatie muziek in de kamers. "Ik heb al op mijn fluit gespeeld en een college op de piano. En we zingen. We moeten er zelf af en toe flink om lachen en krijgen leuke reacties." De activiteitenbegeleiders proberen elke bewoner minstens één keer per week een individueel bezoekje te brengen. Om samen een spelletje te spelen, bijvoorbeeld. Daarnaast gaat de verzorging op de kamers natuurlijk gewoon door."

Bovenstaand berichtje stond vorige week in het Hart van Holland en geeft leuk weer hoe de activiteitenbegeleiding zoveel mogelijk invulling geeft aan het aanbieden van een activiteitenprogramma in deze tijden met de coronamaatregelen.

Bewoners ontvangen elke dag een extra versnapering van Beth-San en dankzij diverse kwekers en de gemeente Zuidplas zien alle appartementen er fleurig uit. Waar mogelijk probeert de zorg d.m.v. videobellen contact te leggen tussen bewoners en mantelzorgers. Elke dag verzorgt de activiteitenbegeleiding een programma op de gang of via de intercom. Er zijn hekken geplaatst is de tuin achter Beth-San, waardoor bewoners op aanwijzing of onder begeleiding van medewerkers een luchtje kunnen scheppen. Zo proberen we ondanks de ingrijpende maatregelen er het beste voor de bewoners van te maken.