Veelgestelde vragen

Op alle locaties krijgen cliënten beddengoed, schoonmaak, eten en drinken. Er zijn ook extra diensten, waarvoor de cliënt soms extra betaalt. Denk aan de kapper, de was, telefoon of Wifi. Tijdens de verhuizing wordt dit besproken.

Voor cliënten is Cedrah hun nieuwe thuis. Dat betekent dat zij zelf mogen bepalen wanneer zij bezoek willen ontvangen.

Wanneer iemand dementie heeft, valt hij of zij onder de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet geeft aan dat dwangmaatregelen niet passen bij de zorg voor ouderen en mensen met een beperking. Daarom kijkt het CIZ bij een aanvraag voor opname of verblijf eerst of er ernstig nadeel is, of een groot risico daarop, door een ziekte zoals dementie of een verstandelijke beperking. Ook wordt goed gekeken of er andere mogelijkheden dan onvrijwillige zorg zijn. Als opname nodig is en de persoon geen bezwaar heeft, geeft het CIZ toestemming voor opname en verblijf.

Thuiszorg wordt (soms deels) vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gebeurt via verschillende wetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Is er medische zorg thuis nodig? Dan is een indicatie van de wijkverpleegkundige nodig. De zorg wordt dan vergoed vanuit de Zvw zonder eigen bijdrage.
Is 24 uur per dag intensieve zorg en toezicht nodig? Dan is een indicatie via de Wet langdurige zorg (Wlz) mogelijk. U kunt deze indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) via www.ciz.nl. Kunt u dit niet zelf doen? Vraag dan een familielid om dit voor u te doen of neem contact op met een cliëntondersteuner van de gemeente of het zorgkantoor. Een cliëntondersteuner helpt u met informatie, advies en bemiddeling. Dit is gratis en onafhankelijk. Na de aanvraag krijgt u altijd een brief met de beslissing. Als u geen recht heeft op Wlz- of Zvw-zorg, kan de zorg misschien geregeld worden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit kan gaan om persoonlijke verzorging of hulp in huis. U kunt dit regelen via uw zorgverzekeraar of de gemeente. Voor thuiszorg via de Wlz of Wmo moet u een eigen bijdrage betalen, omdat deze wetten niet alle kosten dekken.

Verblijf in het verpleeghuis valt onder de Wet langdurige zorg. Hiervoor heeft u een indicatie nodig. U betaalt een eigen bijdrage. Dit is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. U kunt dit berekenen op de website van het CAK.

Zie de folder ‘Medisch-Ethisch beleid’. Deze kunt u opvragen via de klantadviseur.

 

Woont u in een zorginstelling? Dan heeft u een basisverzekering nodig. Met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt veel aanvullende zorg vergoed. Aanvullende zorgverzekeringen zijn dan vaak niet nodig. Controleer of u een Wlz-indicatie heeft en welke zorg daarbij hoort. Dit staat vermeld in de indicatie via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Wilt u meer weten? Zorginstituut Nederland geeft advies over wat er in de verplichte zorgverzekeringen zit.

Vraag het onze klantadviseurs

Hulp nodig?

Heeft u vragen over onze zorg? Neem dan contact op met één van onze klantadviseurs. Zij staan u graag te woord!