Scheveningse klederdrachtshow in Beth-San

Zaterdagmiddag 19 oktober 2019 was het gezellig druk in Beth-San. Bewoners, maar ook senioren uit Moerkapelle waren gekomen om de klederdrachtshow van de vereniging Vrienden Muzee Scheveningen te zien. De middag begon met een kopje koffie of thee met een heerlijk Schevenings gebakje. Nadat het Scheveningse lekkers op was werden er diverse daagse- en beroepsklederdracht geshowd zoals de burgerdracht en de visvrouw.


Klederdrachten zijn ongeveer in de 16e eeuw ontstaan. Groepen mensen uit een bepaalde streek droegen dezelfde kleding om uitdrukking te geven aan een gevoel van saamhorigheid. Als enige van de Zuid-Hollandse kustplaatsen heeft Scheveningen nog steeds zijn klederdracht, hoewel eigenlijk alleen de oudere, vrouwelijke bevolking nog in klederdracht loopt. Het vrouwenkostuum bestaat uit de langs de gehele zeekust gebruikelijke combinatie van jak, rok, schort, omslagdoek en schoudermantel. Het meest opmerkelijke hierbij is de hoofdtooi; de Scheveningse vrouwen zijn hieraan direct te herkennen.

De Vereniging Vrienden Muzee Scheveningen vond het fijn een stukje van het Scheveningse heden en verleden te kunnen laten zien tijdens de show en voor alle aanwezigen was het een zeer interessante en geslaagde middag.