Bibliotheek d'Amandelhof open voor bezoekers

Woonzorgcentrum d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel heeft een eigen bibliotheek. Tijdens een gesprek met vrijwilligster mevrouw E.C. Veldhuijzen-Stolk (62) en bewoonster mevrouw C. Roodhorst (84) blijkt dat deze bibliotheek erg wordt gewaardeerd. En: de bibliotheek gaat open voor bezoekers!Iedere donderdagochtend is mevrouw Veldhuijzen tussen de boeken te vinden. Sinds 2011 runt zij vrijwillig de bibliotheek van woonzorgcentrum d’Amandelhof. Ze vertelt: “Door de verhuizing van mijn moeder naar Beth-San in Moerkapelle kwam ik in aanraking met Cedrah. Ik las dat ze in d’Amandelhof een vrijwilliger zochten voor de bibliotheek. Dat was echt iets voor mij!”

Van kaartenbak naar Excel
“We werkten toen nog met een kaartenbak en de bibliotheek was erg klein”, vertelt mevrouw Veldhuijzen. “Daarom heb ik in het begin 50 van mijn eigen boeken in de bibliotheek gezet. Als de meeste bewoners een boek gelezen hebben, wissel ik het om voor een nieuw boek uit mijn eigen kast.” Op eigen initiatief heeft mevrouw Veldhuijzen alle boeken opnieuw gecodeerd. In Excel wordt nu bijgehouden welke boeken er in de bibliotheek zijn en wie wat leent. “De bewoners vinden het prettig dat ik hen kan vertellen of ze een boek al gelezen hebben of niet. Anders komen ze daar vaak tijdens het lezen pas achter.”

Blij met de bibliotheek
Mevrouw Roodhorst (84) is een trouwe bezoekster van de bibliotheek. “Ik heb altijd al veel gelezen”, vertelt ze. “Ik vind alles interessant en lees ook de krant van voor tot achter helemaal door.” Ze is blij dat er een bibliotheek in d’Amandelhof is. “Als ik nog op mezelf had gewoond, had ik niet meer naar de bibliotheek gekund. Nu kan ik iedere donderdag op m’n gemak nieuwe boeken uitzoeken.”

Half twee ‘s nachts
Dat mevrouw Roodhorst van lezen houdt, bleek toen de verzorgenden ’s nachts het licht nog zagen branden in haar appartement. “Ik wilde perse mijn boek uitlezen”, vertelt mevrouw Roodhorst. “Het was half 2 ’s nachts toen ze kwamen kijken wat er aan de hand was. Niets, want ik was gewoon nog aan het lezen.”

Nieuwe boeken
Mevrouw Veldhuijzen is altijd alert op mogelijkheden de bibliotheek aan te vullen; ze koopt ze op de plaatselijke rommelmarkt, een boekenmarkt van de kerk, of gewoon in de winkel. “Als ik nieuwe boeken aanschaf, vraag ik mevrouw Roodhorst soms om ook een paar boeken te lezen”, vertelt ze. “We willen namelijk voorkomen dat we een boek in de kast zetten waar bijvoorbeeld veel vloeken in staan. Dus lezen we alle boeken eerst door, voordat ze in de bibliotheek terecht komen.”

Bezoekers welkom!
De bibliotheek van d’Amandelhof is vanaf 1 april 2015 niet alleen voor bewoners, maar ook voor bezoekers geopend. “Zo kunnen bezoekers van het seniorenrestaurant gemakkelijk even een kijkje nemen in de bibliotheek en een boek lenen”, vertelt mevrouw Veldhuijzen.

Meer informatie
Openingstijden: Iedere donderdag van 11.00 – 12.30 uur
Kosten:              Bewoners: € 10,- per jaar
                          Bezoekers: € 15,- per jaar
Uitleensysteem: Maximaal 3 boeken per keer
                          Maximaal 4 weken lenen