Reisblog - Cedrah vaart uit

Maandag 19 november
Vanuit de verschillende woonzorgcentra in Zeeland en Zuid-Holland arriveerden de vakantiegangers vanmorgen per bus op de kade in Zwijndrecht. Medewerkers en vrijwilligers hadden er de handen vol aan om de bagage en het benodigde zorgmaterieel op z’n plek te krijgen aan boord. Rond 11.30 uur was die klus geklaard en was het tijd voor koffie en thee.

Vanmiddag om circa 12.30 uur gingen de trossen los en begon Hospitaalschip Prins Willem Alexander met 96 gasten (gasten, vrijwilligers en medewerkers van Cedrah) aan de reis over Nederlandse wateren. De sfeer aan boord was opperbest en terwijl de scheepstoeter klonk werd er enthousiast gezwaaid naar de familieleden en collega’s die op de wal de kou trotseerden.

Het schip zette koers naar Gorinchem waar het rond 15.00 uur vanmiddag is aangekomen.
Na de avondmaaltijd zal ds. B. van der Heiden een korte meditatie verzorgen. Samen met zijn vrouw vaart hij deze week mee met de Cedrah-reizigers. D.V. morgenochtend wordt de reis voortgezet richting Zaandam.


Dinsdag 20 november
Vanmorgen was het vroeg dag aan boord. Al om 6 uur vertrok het schip uit Gorinchem. Na rustig met elkaar ontbeten te hebben was het tijd voor ochtendgymnastiek met de sportievelingen.

Rond 9.30 uur stapte Teunis Stoop, bestuurder van Cedrah, met zijn echtgenote aan boord bij de Irenesluis in Tiel. Onder het genot van koffie en thee was er alle tijd om kennis te maken en bij te praten. Om 15.00 uur werd er aangemeerd in Zaandam. Ondanks de kou gingen de meeste reizigers toch van boord. Om een beetje op te warmen werd tijdens de wandeling door Zaandam een tussenstop gemaakt om lekkere warme chocomelk te drinken.

Na het avondeten werden er spelletjes gedaan, waarbij het sjoelen favoriet was. Voor de liefhebbers was er een documentaire over het koningshuis. Het was een heerlijke vakantiedag waarin zowel reizigers als begeleiders hebben genoten.


Woensdag 21 november

Ook vandaag was het weer vroeg dag. Om 8.00 uur werden de trossen losgegooid en zette de Prins Willem Alexander, via het IJ en langs Pampus, koers naar het Markermeer.

Terwijl het schip langs de vuurtoren van Marken voer, deden de gasten ochtendgymnastiek. Na de koffie stond er een zangmoment op het programma.

Tijdens de lunch hadden de reizigers vanaf tafel mooi uitzicht op het naviduct terwijl het schip de haven van Enkhuizen naderde.

Terwijl de gasten een rustmoment namen, gingen medewerkers en vrijwilligers op pad voor een wandelingetje door Enkhuizen. De oude geveltjes en de markante haven zorgen voor een mooie ambiance. Daar wilden de gasten ook wel van genieten en zo trokken zij na het rustuurtje ‘en masse’ naar buiten.

’s Avonds was het dolle pret tijdens de georganiseerde vossenjacht. Opnieuw een prachtige vakantiedag waarvan gasten, medewerkers en vrijwilligers volop mochten genieten.

Donderdag 22 november
Al vroeg gingen de motoren aan. Om op tijd in Wijk bij Duurstede te zijn, moesten we al om 6.00 uur gaan varen. De combinatie van brommende motoren en golven tegen de boeg zorgden er voor dat iedereen vanzelf wakker werd. Die golven zorgden trouwens ook voor een beetje ‘zeeziekte’ bij een aantal opvarenden.

Begin van de middag meerden we aan in Wijk bij Duurstede. Een leuk stadje en iedereen die kon, is wel even van boord geweest. Bij familie en vrienden was deze plaats ook favoriet. Vanaf het moment dat de loopplank uitlag was het een komen en gaan van bezoekers.

Na het avondeten kwam het kinderdoor Psallite Deo uit Scherpenzeel zingen. De gasten mochten psalmen opgeven om met elkaar te zingen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Het was een bijzonder fijne avond.

Vrijdag 23 november
Vandaag alweer de laatste reisdag. Het was nog donker toen de trossen losgingen en we Wijk bij Duurstede achter ons lieten met als bestemming Zwijndrecht.

Aan boord was het nog drukker dan normaal. Gasten werden uit bed geholpen en aangekleed, koffers werd ingepakt, kamers opgeruimd en schoongemaakt. Door alle drukte was er weinig tijd om te genieten van de mooie zonsopgang.

Gelukkig kon er tijdens het ontbijt, waarvoor de keukenbrigade weer het beste beentje had voorgezet, wel genoten worden van het uitzicht. We begonnen met ontbijten toen we bij Zaltbommel voeren en waren zo’n beetje klaar toen we Slot Loevestein zagen liggen. Na Gorinchem gleden Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Papendrecht voorbij terwijl er werd genoten van een laatste kopje koffie aan boord.

Keurig op tijd meerderen we aan in Zwijndrecht. Nadat de bussen waren gearriveerd, werd de bagage naar de bussen gebracht en was het tijd om afscheid te nemen van elkaar.

De bus naar Zeeland vertrok als eerste, gevolgd door de bus naar woonzorgcentrum Beth-San en d’Amandelhof. Als laatste vertrok de bus naar Nebo en Uitzicht.

Op locatie kregen de gasten, medewerkers en vrijwilligers nog een maaltijd aangeboden ter afsluiting van een mooie, gezellige en drukke vakantieweek. Zachtjes werd er hier en daar al gevraagd wanneer we weer gaan want: ‘Het was toch zo’n mooie week!’


Wij zijn dankbaar dat alle gasten, medewerkers en vrijwilligers behouden zijn teruggekeerd van een heerlijke vaarvakantie. Wij bedanken onze medewerkers en vrijwilligers hartelijk voor hun goede zorgen voor de gasten. Zonder hen was deze week niet mogelijk.
Tot slot een woord van dank aan de bemanning van Hospitaalschip Prins Willem Alexander. Graag komen we nog eens terug aan boord van jullie mooie schip.