Vrijwilligers aan de slag in nieuwbouw Amandelhof

Vrijwilligers zijn onmisbaar in Woonzorgcentrum d’Amandelhof. Zo’n 180 vrijwilligers van alle leeftijden zetten zich in voor zorg en welzijn van de bewoners: koffie schenken, schone was ronddelen, bezoekjes brengen, activiteiten doen met de bewoners. Er is genoeg te doen. Met de komst van het prachtige nieuwe gebouw gaat er ook voor de vrijwilligers veel veranderen.

Webinar
Vrijwilligers informeren over alle veranderingen valt in coronatijd niet mee. Daarom organiseerde d’Amandelhof voor het eerst een webinar. Op het centraal bureau van Cedrah in Barendrecht werd een heuse opnamestudio ingericht. Zo konden vrijwilligers online de informatiebijeenkomst bijwonen. Dit voorzag zeker in een behoefte, gezien het aantal vrijwilligers dat meekeek. Marianne de Vries, locatiemanager, informeerde over de ontwikkelingen rond de nieuwbouw. De bedoeling is dat het gebouw in februari wordt opgeleverd en dat in april de verhuizing plaatsvindt. Adriana de Leeuw, coördinator informele zorg, vertelde over de verschillende taken van vrijwilligers. Taken verdwijnen, taken veranderen, maar er komen ook nieuwe taken bij. In de nieuwbouw is sprake van groepswonen: bewoners hebben hun eigen appartement, maar kunnen ook gebruik maken van de gezamenlijke huiskamer op hun afdeling. Hierdoor wordt het vrijwilligerswerk ook meer per afdeling georganiseerd.

Nieuwe mogelijkheden
Tijdens het webinar konden vrijwilligers via de chat vragen stellen, die live werden beantwoord. Vrijwilligers kunnen aangeven naar welke taken in de nieuwbouw hun voorkeur uitgaat en welke doelgroep bewoners het beste bij hen past. Daarna zal elke vrijwilliger worden ingedeeld. Na de verhuizing volgt er een periode van inwerken, begeleiding en scholingsmogelijkheden. De vrijwilligers vinden het fijn om op deze manier geïnformeerd te worden over hoe hun werk er straks in de nieuwbouw uit gaat zien. ‘Ik zag er eigenlijk best tegenop,’ zegt een mevrouw, ‘alles wordt straks anders, mijn taak vervalt, soms dacht ik: wat moet ik daar nog? Maar nu ik mij er meer in verdiep, krijg ik er heel veel zin in! De nieuwbouw biedt juist ook weer nieuwe mogelijkheden. Volgens mij wordt het nog lastig kiezen wat ik wil gaan doen!’