Slingers en slagroomtaart bij 5 jaar KSW d'Amandelhof

Op vrijdag 1 februari bestond de Kleinschalig Wonen groep van d’Amandelhof vijf jaar. En dat was reden voor een klein feestje! De huiskamer was gezellig versierd met slingers en de bewoners genoten van een stuk van de heerlijke slagroomtaart. ‘Zo’n mijlpaal laten we niet ongemerkt voorbij gaan, soms moet je dingen gewoon vieren,’ is de conclusie van een medewerker.

Aardappels schillen
Vijf jaar geleden werd gestart met de afdeling Kleinschalig Wonen, omdat er steeds meer bewoners kwamen die vanwege dementie extra begeleiding nodig hadden. De afdeling heeft acht bewoners. Eén van hen woont er vanaf het begin.
De bewoners komen ’s ochtends allemaal naar de huiskamer, waar ze gezamenlijk ontbijten en koffie drinken. Na de koffie is er een activiteit, meestal door een vrijwilliger georganiseerd. Voor het middageten schillen de bewoners aardappels, maken groenten schoon of helpen met tafel dekken. Ook ’s middags is er vaak een activiteit en ’s avonds doet de gastvrouw iets met de bewoners. Maar als de bewoners dat willen, kunnen ze ook de activiteiten van het huis blijven volgen.

Groot gezin
De groep functioneert als een soort groot gezin. Over het algemeen gaat dit erg goed. ‘Soms vind ik het wel jammer dat we geen gesloten afdeling zijn,’ zegt een medewerker. ‘Dat zou wat meer rust geven. Nu moeten we altijd alert zijn of er niemand van de afdeling af gaat. Het is wel fijn dat we sinds kort elke avond een gastvrouw in de huiskamer hebben. Dan zit de groep niet alleen als je bewoners naar bed helpt.

Hecht
Het team werkt prettig samen. ‘Er vindt onderling veel overleg plaats,’ is de mening van een medewerker. ‘We zijn een hecht team, we doen alles voor en met elkaar.’