Opening fietslabyrint in Beth-San

Hij stond er al even, maar op 20 januari jl. is in het bijzijn van de Stichting Vrienden van Cedrah en de Lionsclub het labyrintscherm officieel geopend. Stichting Vrienden en de Lionsclub hebben beide een prachtig bedrag geschonken, waardoor de aanschaf van het fietslabyrint mogelijk was.

Het fietslabyrint is een groot beeldscherm waarmee bewoners op de hometrainer of motomed (ook bruikbaar voor rolstoelgebruikers) fictieve fietsroutes door verschillende steden en landschappen fietsen. Het fietslabyrint vergroot het plezier in bewegen enorm. Tijdens de route genieten bewoners van de (vaak bekende) beelden en geluiden. Ook op dementerende ouderen heeft dit een zeer positieve invloed.

Bewoners kunnen door het drukken op een knop heel simpel kiezen uit wel 15 verschillende fietsroutes door steden zoals Gouda, Delft, Leiden en Den Haag. Maar ook langs het strand van Scheveningen, Hoek van Holland of langs de bossen, bloembollenvelden en heidevelden. Twee routes gaan op een waterfiets door de grachten en over de plassen. Tijdens het fietsen hoor je het water klotsen en de vogels zingen.

Ook de fysiotherapeut van Beth-San is er erg blij mee. Zij vertelde dat ze voorheen bewoners bij wijze van spreken op de hometrainer moest slepen, nu zegt ze na twintig minuten: “Mevrouw, zou u niet eens stoppen?”

De negentigjarige mevrouw Verschoor opende al fietsend samen met de heer Schipaanboord (Vrienden van Cedrah) en de heer Bos (Lionsclub) het fietslabyrint. Zij vertelde: "Ik heb erg veel baat bij het fietsen. Elke dag fiets ik een half uur. Sinds ik dat doe kan ik weer makkelijker zelf in en uit een auto stappen."