Waardevolle ontruimingsoefening in d'Amandelhof

Donderdag 16 mei jl. was een enerverende dag voor bewoners en medewerkers van Woonzorgcentrum d’Amandelhof. Een onaangekondigde ontruimingsoefening zorgde ervoor dat de dag er heel anders uit kwam te zien dan gebruikelijk.

Een korte schets van de gebeurtenissen

Na de melding dat er een explosie heeft plaatsgevonden als gevolg van een gaslek, spoeden de BHV’ers zich naar het Servicepunt. Er hangt rook op de vijfde etage van de Serviceflat. De hulpdiensten worden gealarmeerd en zijn snel ter plaatse. Drie slachtoffers worden naar beneden geëvacueerd en naar het ziekenhuis gebracht. De BHV’ers zijn inmiddels overgegaan tot het ontruimen van de gehele Serviceflat.

Intussen is ook het Lokaal Crisis Team (LCT) bijeen geroepen. Van daaruit wordt er contact gezocht met het Centraal Bureau van Cedrah, zodat daar het Centrale Crisis Team (CCT) gevormd kan worden. Aan het LCT de taak om met elkaar na te denken welke acties er ondernomen moeten worden en wie er geïnformeerd moet worden. Er is afstemming met de hulpdiensten, het CCT en de BHV-ploegleider, die het LCT informeert over de laatste ontwikkelingen.

Improvisatievermogen

Groot is de schrik als wordt gemeld dat er een bewoner wordt vermist. Ook wordt het improvisatievermogen van het LCT op de proef gesteld als blijkt dat de bewoners van de gehele Serviceflat de komende 48 uur niet terug kunnen naar hun woning. Bewoners en medewerkers moeten worden gerustgesteld.

Ondertussen is de buitenwereld al op de hoogte van het incident. In een nagebootste digitale omgeving verschijnen berichten en foto’s op twitter, facebook en NU.nl. Er wordt zo snel mogelijk een persbericht opgesteld en verspreid.

Voorbereid
Gelukkig was bovenstaand scenario ‘maar’ een oefening. Het was waardevol om dit soort scenario’s te oefenen, juist met het oog op de veiligheid van onze bewoners. We hopen natuurlijk dat dit nooit nodig zal zijn, maar het is wel goed om erop voorbereid te zijn.