Mantelzorgavond d'Amandelhof over geloofsbeleving en dementie

Op woensdag 17 oktober zat de zaal van d’Amandelhof vol vrijwilligers, mantelzorgers, medewerkers en andere geïnteresseerden voor een avond over geloofsbeleving bij dementie. Tom van Staveren, geestelijk verzorger in verpleeghuis Salem, verzorgde een lezing over dit onderwerp.
Soms geen woorden
Het woord ‘dement’ komt uit het Latijn en betekent ‘de geest gaat weg’. Dementie kan leiden tot veranderingen in het gedrag. Dat is heel lastig voor de naasten. Soms heb je geen woorden, maar kun je alleen de handen vouwen en je naaste bij de Heere brengen. Geef de dementerende prikkels: gebruik concrete woorden, vertel verhalen, leg een Bijbel op tafel.

Samen zingen
In de eerste fase van dementie is iemand onzeker, hij of zij voelt aan dat het minder wordt, maar wil dat niet erkennen. Juist de persoon die het meest nabij is, is de persoon die het meest te verduren heeft van de dementerende.
Van Staveren noemde als heel praktische tip: “Ga zingen met de ander. Begin met het zingen van een psalmvers en laat de ander het aanvullen. Het zingen met een dementerende gaat echt vanzelf. Hij of zij wordt dan ontspannen. Ook omdat hij of zij merkt ‘dit kan ik nog’”.

Samen bidden
Wees er als zoon of dochter ook op bedacht dat de rollen omdraaien. En dat is heel lastig. Houd vader of moeder vast. Bid samen. Zoals vader of moeder vroeger ook met de kinderen bad. Dat is heel gewoon. Of lees een tekst die vroeger belangrijk was, bijvoorbeeld de trouwtekst.
Het is soms lastiger om tegen eigen familie over geloof te spreken dan tegen een buitenstaander. Vraag gerust ook aan de zorgmedewerkers wat zij weten van de geloofsbeleving van vader/moeder/echtgenoot.

Herkenning
Het was een heel mooie, waardevolle avond. Er was echt persoonlijke openheid over de relatie met de eigen moeder of echtgenoot. Een vrijwilliger merkt op: “Ik doe hier al een hele tijd vrijwilligerswerk, en u heeft het nu een naam gegeven. Fijn om een stukje achtergrondkennis mee te krijgen.”
Een paar aanwezigen heeft zelf een echtgenoot met dementie. Zij ervaren heel veel herkenning en zijn blij met de praktische handvatten.