Daárom wil Netty, verzorgende IG met een passie voor de ouderenzorg, werken op de GGZ-afdeling in Uitzicht:

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Netty begint haar dag met het doornemen van de bijzonderheden van de dagen daarvoor. Elke dag heeft ze een lijstje met taken die ze naast haar reguliere werk kan oppakken. Vervolgens zet ze de medicijnen per bewoner klaar. Sommige bewoners moeten al vroeg hun medicijnen krijgen. ‘Ik laat ze daarna vaak nog doorslapen omdat ik weet dat ze dat fijn vinden’, legt Netty uit. Sommige bewoners ontvangen een douchebeurt van Netty en anderen gaan zelfstandig naar de gezamenlijke huiskamer toe waar het ontbijt al klaarstaat. ‘Elke ochtend verloopt weer anders. Soms is een bewoner erg depressief en wil niet uit bed komen. Dan probeer ik die bewoner op te fleuren en toch aan de ontbijttafel te krijgen. Soms lukt dat niet en laat ik de hem of haar wat langer op bed liggen’. Rond half 11 zijn de meeste bewoners aangekleed en hebben ze gegeten: tijd voor koffie met een koekje.

Wat maakt je werk binnen de GGZ zo bijzonder en uitdagend?

‘Het meest bijzondere en uitdagende van werken op de GGZ-afdeling vind ik datgene wat in de hoofden van de bewoners afspeelt. Er wonen hier mensen met verschillende ziektebeelden. Denk aan schizofrenie, borderline, depressiviteit of bipolaire stoornis. Ik vind het een uitdaging om elke dag aan deze bewoners zoveel mogelijk comfort te beiden. Soms is het namelijk zo’n chaos in hun hoofd waarbij het aanbrengen van structuur en sturing in de dagelijkse dingen ontzettend belangrijk is. Dat probeer ik hen te geven om hen zo de dag door te helpen.’ Alhoewel niet elke bewoner christelijk is binnen de GGZ-afdeling, vraagt Netty aan depressieve bewoners of ze met hen mag bidden. Vaak worden ze hier rustig door.

Wat trekt jou aan in de GGZ doelgroep?

Voor het kennen en herkennen van de verschillende ziektebeelden heeft Netty bijscholing gevolgd. ‘Dit heb je nodig want bij elke situatie moet je een afweging maken: welke reactie is nu wijs om te geven?’ vertelt Netty. Ze vindt het leuk om hierin steeds te schakelen en zich af te vragen: wat gebeurt er nu in het hoofd van de bewoner en hoe kan ik hierop het beste reageren?

Waarom heb jij gekozen om bij Uitzicht te gaan werken?

‘Het begon met een dagje meelopen binnen Uitzicht. Tijdens deze dag zag ik dat het zorgpersoneel anders met de bewoners omging dan ik gewend was bij andere werkgevers. Bewoners werden namelijk met veel meer respect en liefde benaderd.’ Alhoewel Netty wat langer moet rijden om bij Uitzicht te komen, wilde ze er toch graag aan de slag!

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om op de GGZ afdeling van Uitzicht te gaan werken?

‘Het onverwachtse van de GGZ-afdeling maakt het werken hier ontzettend interessant. Het verschil met het werken op een kleinschalig wonen afdeling is dat dementie een heel ander ziektebeeld is dan de doorsnee GGZ-problematiek. Het is daarom belangrijk dat je kennis hebt van de ziektebeelden binnen de GGZ. Door deze kennis kun je uitproberen welke aanpak het beste aansluit bij welke bewoner.’

Wat moet je in je mars hebben om bij jullie team te werken?

‘Je moet stevig in je schoenen staan. Het kan namelijk zo zijn dat het ene moment erg rustig is en dat een volgend moment de bom barst. Het is belangrijk dat je steeds beseft dat alhoewel bewoners erg rustig ogen, het in hun hoofd een warboel kan zijn.’

Kun je een voorbeeld noemen van een moment tijdens je werk wat je is bijgebleven?

‘Ik besef steeds meer en meer dat psychisch lijden zwaarder kan zijn dan lichamelijk lijden. Zo was er een bewoner die weinig lucht kreeg en het ontzettend benauwd had. Toch vertelde deze bewoner dat zijn psychische lijden nog veel erger is dan zijn lichamelijke lijden. Hier kan ik mij geen voorstelling van maken en ik zie dat ook niet altijd aan de buitenkant. Dit te beseffen is cruciaal voor dit werk’.
‘Mijn voldoening haal ik uit de kleine dingen die ik voor deze bewoners kan doen. Zoals het aanbieden van een lekker koekje aan een depressieve bewoner, of bidden met een bewoner die het psychisch erg zwaar heeft. En soms is er gewoon zijn al goed genoeg.’

Zou je ook willen ervaren hoe het werken binnen de GGZ-afdeling is? Loop een dagje mee met Netty! Trekt jou de activiteitenbegeleiding meer? Ook met de activiteitenbegeleider kun je een dagje meelopen!