Eigen opleidingstraject

Al lange tijd kampen reformatorische zorginstellingen met een tekort aan bekwame leidinggevenden uit eigen kring. Ook liggen de eisen voor managementfuncties steeds hoger, waardoor het minder goed lukt om geschikte kandidaten te vinden. Om die reden hebben Cedrah, RST Zorgverleners, Salem en Zorggroep Sirjon de handen ineengeslagen. Resultaat: een eigen opleidingstraject op hbo-niveau voor interne doorstromers en zij-instromers, opgezet in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Driestar educatief.

Aantrekkelijk programma

Ruim een jaar geleden werden de eerste plannen gesmeed en afgelopen maandag was het zover: in een van de collegezalen van de CHE werd het feestelijke startsein gegeven voor het tweejarige opleidingstraject. Ad Plomp, bestuursvoorzitter van Zorggroep Sirjon, opende de bijeenkomst met Schriftlezing (Exodus 3) en gebed en ging in zijn toespraak in op de eeuwenoude, maar nog altijd actuele, regels van Benedictus voor leidinggeven. Plomp gaf aan blij te zijn dat het Management Traineeship Zorg & Welzijn van start gaat. ‘Ik ben verheugd dat het is gelukt om dit traject vanuit een succesvol samenwerkingsverband op te zetten. Maar ook dat er een aantrekkelijk programma is samengesteld en we erin zijn geslaagd om voldoende trainees te werven.’

Werken en studeren

Op dit moment nemen tien trainees deel aan het MTZW. Zij gaan voor minimaal 24 uur per week aan de slag bij een van de deelnemende organisaties. Dat kan zijn als leidinggevende van een team of als leidinggevende van één of meerdere zorglocatie(s) of kerngebied. De trainees hebben een coach toegewezen gekregen, volgen één dag per maand les en hebben één keer in de twee maanden een intervisiebijeenkomst. Op de overige dagen werken ze, alleen en in groepsverband, in opdracht van hun organisatie aan praktijkopdrachten en projecten.