Thuiszorgteam en hospice Elim

In de sfeervol ingerichte spreekkamer van hospice Elim zijn Leanne, Eline, Thea en Jeanette bij elkaar gekomen. Onder het genot van een kopje thee en een gebakje vertellen ze over het werken binnen de thuiszorg van Beth-San in Moerkapelle. Naast verschillende thuiszorgcliënten, verzorgt het thuiszorgteam van Beth-San de cliënten in hospice Elim.

Afwisseling en vrijheid

‘Het werken binnen de thuiszorg is ontzettend afwisselend en het geeft je veel vrijheid’, aldus Jeanette. ‘Bij elke cliënt doe je weer iets anders en je hebt veel eigen verantwoordelijkheid. Je moet binnen de thuiszorg creatief kunnen denken omdat je niet alles bij de hand hebt zoals in een intramurale setting.’ Leanne onderstreept dit. Zo heeft ze weleens een cliënt vanuit een pannetje gewassen omdat er geen teiltje in huis was.

Positief verrast

Hoewel de thuiszorg van Beth-San zorg levert vanuit de christelijke waarden en normen, zijn verschillende cliënten niet christelijk. Dit vindt Eline een mooie toevoeging aan het werken binnen de thuiszorg. ‘Wij komen weleens cliënten tegen die denken dat we altijd serieus zijn of dat er een bedompte sfeer binnen het hospice hangt omdat we christelijk zijn. Wanneer ze erachter komen dat er veel gelachen wordt en dat wij grapjes kunnen maken, zijn ze positief verrast!’

Het zijn de kleine dingen

Thea werkt zowel binnen locatie Beth-San als in de thuiszorg. ‘Palliatieve zorg heeft mijn hart. Toen ik hoorde dat hospice Elim werd geopend, was ik direct enthousiast! In het begin trok het werken in de thuiszorg mij niet zo aan. Ik had het namelijk erg naar mijn zin in woonzorgcentrum Beth-San.’ Nu ze een tijdje binnen de thuiszorg werkt, geniet ze ervan: ‘Ik kan met het doen van kleine dingen zoveel voor de cliënten betekenen!’ Eline beaamt dit: ‘Vooral binnen het hospice verwachten de cliënten geen grote dingen meer van je. De kleine dingen die je doet worden daardoor als groot ervaren.’

Draaglijk lijden

Ook bij Leanne heeft het verlenen van palliatieve zorg haar hart. Eerder werkte ze in een hospice dat niet christelijk is. ‘Mensen kiezen zo snel voor euthanasie wanneer ze te horen krijgen dat de dokter niets meer voor hen kan doen. Dat is jammer, want er is zoveel mogelijk binnen de palliatieve zorg waardoor het lijden ‘draaglijk’ wordt gemaakt.’ Leanne heeft bewust gekozen voor een christelijk hospice waar euthanasie niet wordt toegepast, maar waar ruimte is om palliatieve zorg te verlenen.

Korte lijntjes

Het bijzondere van het werken binnen een hospice is dat je heel intieme momenten meemaakt tussen de cliënten en de mantelzorgers, aldus Leanne. Dat jij daar als zorgmedewerker een onderdeel van mag zijn is heel waardevol. Ook de anderen beamen dit: ‘Je hebt binnen het hospice echt een teamgevoel, je verleent de zorg met elkaar. Ook de vrijwilligers leveren een onmisbare bijdrage. Zonder de vrijwilligers had het hospice niet kunnen bestaan. De lijntjes zijn kort. Waar de één niet aan toekomt, pakt de ander verder op.’ Ook bij moeilijke momenten weten de collega’s binnen de thuiszorg elkaar te vinden. Zoals wanneer een jong persoon binnen het hospice overlijdt. ‘Dat doet iets met je en daardoor is het belangrijk erover te praten’, geeft Eline aan.

Ontlasting van mantelzorgers

‘Binnen de thuiszorg kun je ook echt iets betekenen voor de mantelzorgers. Ze zijn vaak overbelast wanneer wij de zorg komen overnemen’, vertelt Thea. ‘Doordat wij de zorg van hen overnemen, kunnen de partners weer gewoon partners zijn en de kinderen weer kinderen in plaats van verzorgers’. Tenslotte geven de dames aan dat het bijzonder is om te zien dat in het begin de cliënten vaak opknappen wanneer ze binnen het hospice komen. Ze gaan weer eten, worden onderdeel van de ‘hospice-familie’, ontspannen en maken grapjes.

 

Wil jij ervaren hoe het is om binnen de thuiszorg van Beth-San te werken en wil je graag de liefdevolle sfeer proeven? Stuur een appje naar of bel met recruiter Marieke via 06 21 13 68 91.

Leanne Rietveld werkt sinds 2021 als verpleegkundige binnen de thuiszorg van Beth-San. Ze heeft verschillende scholingen gevolgd die betrekking hebben op palliatieve zorg. Jeannette de Peinder is verzorgende IG en werkt als oproepkracht zowel  binnen de intra- als  de extramurale zorg van woonzorgcentrum Beth-San. Thea Bregman is palliatief verzorgende IG en heeft de opleiding tot gespecialiseerd palliatief verzorgende gevolgd. Eline Lindhout is palliatief verpleegkundige en werkt sinds 2021 bij Beth-San.