CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Aan de Fluiterlaan in Capelle aan den IJssel staat een gloednieuw zorggebouw. Dinsdag 1 juni stonden de medewerkers en bewoners van de Amandelhof stil bij deze belangrijke mijlpaal en werd de verhuizing feestelijk gevierd.

Feestelijke opening
De viering was vanwege de maatregelen rondom het coronavirus beperkt van opzet en omvang. Naast de aanwezige medewerkers en bewoners behoorden burgemeester Peter Oskam, dominee Blok, voorzitter van de cliëntenraad Hans de Deugd, locatiemanager Marianne de Vries en bestuurder Teunis Stoop tot de genodigden. Op de verschillende etages heette De Vries de aanwezigen welkom en kregen zij koffie met gebak. Ook werd aan de bewoners een boek overhandigd met foto’s van het oude gebouw en het proces van de nieuwbouw. ‘We hadden deze feestelijke gebeurtenis natuurlijk liever groots willen vieren. Met álle medewerker, vrijwilligers, familieleden en allen die bij de bouw betrokken waren. Dat kon helaas niet vanwege de coronabeperkingen. Toch hebben we er op elke etage een klein feestje van kunnen maken!’ blikt locatiemanager Marianne de Vries tevreden terug.

Nog jarenlang identiteitsgebonden zorg
Stoop: ‘Cedrah heeft als strategie ‘Samen bouwen en bewaren’: bouwen aan nieuwe zorglocaties en woonvormen én het bewaren van de reformatorische identiteit. Dit doen we met een sterke organisatie van betrokken medewerkers. Met hen werken we aan levendige woonleefgemeenschappen met een sfeer die gekenmerkt wordt door het leven naar Gods Woord en het dienen van Hem.’ De Cedrah-bestuurder sprak van ‘verwondering en dankbaarheid’ over de ingebruikname van het moderne en comfortabele gebouw, waarbij hij refereerde aan de lange voorgeschiedenis waarin twee keer vergevorderde nieuwbouwplannen werden stop gezet.

‘We hebben een prachtig gebouw waarin we de vertrouwde sfeer van de Amandelhof vasthouden’,  vertelt De Vries. ‘Zo hopen we nog jarenlang identiteitsgebonden zorg te bieden aan bewoners die die zorg nodig hebben.’ Dominee Blok, die zevenveertig jaar geleden ook aanwezig was bij de opening van d’Amandelhof, zegt: ‘Wat is het fijn om in een huis te mogen wonen waar mensen dezelfde identiteit delen. Een woning is een plaats van rust en veiligheid. Ik hoop van harte dat de bewoners een gezegende en rustige oude dag mogen hebben in de nieuwe Amandelhof.’

Verhuisd
In april is een deel van bewoners uit het oude zorggebouw naar de nieuwbouw (Waterhove) verhuisd. Anderen krijgen eerst een plekje in de tijdelijke woonunits die aan het nieuwe gebouw zijn verbonden of in locatie Rehoboth-Rotterdam. Zij hopen over twee jaar, wanneer het tweede, nieuwe gebouw er staat, te verhuizen.

Het nieuwbouwproject in het kort
Het nieuwe woonzorgcentrum zal bestaan uit drie gebouwen (Waterhove, Bloesemhove en Zonnehove) die aan elkaar verbonden zijn. De nieuwe Amandelhof wordt gefaseerd gebouwd om te kunnen blijven voldoen aan de toekomstige vraag naar zorg en wooncomfort van de bewoners. Verdeeld over deze gebouwen komen 44 zorgstudio’s, 35 sociale huurappartementen en 50 luxe huur‐en koopappartementen.

‘We hebben een prachtig gebouw waarin we de vertrouwde sfeer van de Amandelhof vasthouden’ locatiemanager Marianne de Vries