Het verpleeghuis is voor Dirk bekend terrein. Voordat hij, twaalf jaar geleden, docent werd, werkte Dirk een tijdje als verpleegkundige in de ouderenzorg. Toen de kinderen groter werden, vond hij het lastig om de onregelmatige diensten te combineren met zijn gezinsleven. Hij besloot voor meer regelmaat te gaan en liet zich scholen tot docent. Toch bleef zijn zorghart kloppen. ‘Ouderen met dementie hebben echt mijn hart. Je zet de bewoner centraal en zoekt aansluiting door naar zijn of haar behoeften te luisteren. Je zorgt op een liefdevolle manier. En daar krijg je ontzettend veel voor terug’, vertelt Dirk enthousiast.

Vakantiewerk met verblijf

Toen Dirk de advertentie las, wist hij dat dit echt iets voor hem zou zijn. Hij volgde als opfrisser een e-learning over medicijnen en kon gelijk aan de slag. ‘De combi vakantiewerk met verblijf maakt het zo leuk. Ik zie het echt als een zinvolle invulling van mijn (lange) vakantieperiode als docent. Het verblijf en zelfs de fietsen waren geregeld. Zo kregen mijn vrouw en kinderen ook nog een leuke invulling van hun vakantie. En uiteraard vierde ik om mijn diensten heen gewoon de vakantie mee. Het werk gaf me daarvoor genoeg energie’, vertelt Dirk. Een win-win situatie dus. Voor hemzelf en voor zijn gezin.

Verrijkend

Dirk gaat met een koffer vol ervaring terug naar huis. ‘Ik was echt weer even terug in mijn eigen vakgebied en kon ervaren wat er is veranderd. Deze inzichten neem ik zeker mee naar mijn leerlingen.’ Dirk geeft aan dat er veel dingen positief zijn veranderd in de zorg en concludeert dat de zorg persoonsgerichter is. ‘Ik heb nog de tijd meegemaakt dat iedereen voor de koffie om tien uur ’s ochtends eruit moest. Nu verloopt de dag voor de bewoner veel rustiger. Wil iemand uitslapen, dan wordt diegene er na de koffie uitgehaald. De bewoner is goed in beeld. Er wordt gerapporteerd en er is goed contact met de arts’, legt Dirk uit.

Band opbouwen

In de korte periode dat Dirk vakantiewerk deed, heeft hij met bewoners en collega’s een leuke band kunnen opbouwen. ‘Het team is heel warm en voelt daardoor snel eigen. De zorg doe je echt met elkaar. En het leuke is dat je hier een andere mentaliteit merkt in vergelijking met mensen uit het oosten van Nederland. Mensen zijn hier wat directer.
Of hij nog een keer vakantiewerk in de zorg gaat doen? Daar hoeft Dirk niet lang over na te denken. ‘Zeker’, glimlacht hij.

Heb jij een zorgachtergrond en interesse in vakantiewerk met verblijf? Neem dan een kijkje op www.cedrah.nl/vakantiewerk.