Een presentatie over het Bentwoud, daar houden de bewoners van zorgcentrum Beth San wel van. Het atrium loopt op deze maandagmiddag dan ook snel vol. Ook veel bewoners vanuit de Wilde Veenen komen hierop af. Als Jonathan Leeuwis binnenstapt in zijn groene pak is meteen duidelijk: daar is de boswachter!

Boswachter Jonathan is een enthousiaste verteller. “Zijn hier nog meer mensen uit Bleskensgraaf of de Alblasserwaard?” vraagt hij. Verschillende handen gaan omhoog, de verbinding is gelegd. Daarna vertelt hij over het ontstaan van het Bentwoud: “Van aardappelland is het nu het grootste bosgebied in de Randstad geworden”. Daarna vertelt hij verder over de vele verschillende soorten planten en dieren die in het Bentwoud leven: de havik, de marter, de verschillende orchideeën en de libellen. “De favoriet van het Bentwoud is de Roerdomp” weet de boswachter. “Deze vogel kan zich tussen het riet zo uitstrekken en heen en weer wiegen, dat hij nauwelijks te vinden is, ook al ben je er vlakbij. Ook maakt hij een heel bijzonder geluid, als van een donkere toeter”. Daarna vertoont Jonathan diverse afbeeldingen van de eerste reeën die in het Bentwoud zijn gespot. Daarna is het, onder het genot van een hapje en een drankje, tijd voor het stellen van vragen.

Aan het eind van de middag wordt onder luid applaus afscheid genomen van de boswachter. Hoewel de aanwezigen nauwelijks meer naar het Bentwoud kunnen, is deze middag het Bentwoud naar Beth San gekomen. En daar hebben ze volop van genoten!