Verrassing
In de week voor kerst krijgen alle bewoners een klein verrassingspakketje: een sapje, bonbons en zoutjes met een kerstkaart. Dit wordt elk jaar weer gewaardeerd door de bewoners. Een bewoner schuifelt met haar pakketje naar het Servicepunt. ‘Wat leuk zeg, zo’n verrassing! Een heel leuk pakketje. Bedank je de directie?’.

Nette kleren en haar in de krul
Ook worden in de week voor kerst op de verschillende afdelingen in de groepshuiskamers kerstdiners georganiseerd. De bewoners kijken er erg naar uit. ‘Kijk eens!’ laat een bewoner aan een medewerker zien. ‘Dat doe ik morgen aan met het kerstdiner.’ Haar kleren hangen al klaar aan de kast. In een volgende kamer bergt een dochter zojuist haar krultang op. ‘Ik heb het haar van mijn moeder gekruld. Dat is belangrijk voor haar, ze wil graag verzorgd aan tafel verschijnen.’
De medewerkers doen er alles aan om het gezellig te maken. De tafels zijn mooi gedekt en er is een heerlijk menu samengesteld. Bewoners en medewerkers zitten gezellig met elkaar rond de tafel, zij het op afstand. Iedereen geniet van de heerlijke maaltijd.
Ook bewoners die anders wat stilletjes zijn, praten gezellig mee. Een bewoner die altijd op haar kamer eet is er nu ook. Ze heeft er geen spijt van: ‘Het eten was lekker en het was zo gezellig!’
De bewoners hebben zelf ook een aandeel bij het diner: zo speelt een bewoner orgel en leest een andere bewoner het Bijbelgedeelte voor.
Tussen de gangen van het kerstdiner wordt er met elkaar gezongen en wordt er een gedicht voorgedragen. De maaltijd wordt afgesloten met het Kerstevangelie en het zingen van het ‘Ere zij God’. Na afloop praten de bewoners er nog over hoe gezellig het was.

Mooie klanken van bekende kerstliederen
Naast de kerstdiners worden er op de afdelingen allerlei kleine activiteiten georganiseerd. Er worden mooie kerststukken gemaakt voor op de tafels in de huiskamer. De bewoners genieten hierbij van de gezellige sfeer tijdens het knutselen met groen. Een afdeling heeft kerstkaarten gemaakt met een foto van elke bewoner en die naar de eerste contactpersoon van die bewoner gestuurd. De bewoners genieten ervan. ‘Zit mijn haar wel netjes?’ vraagt een bewoner, als ze op de foto gaat.
Als de bewoners van een afdeling ’s ochtends horen dat er die avond een paar kinderen van een medewerker komen pianospelen en dwarsfluiten in hun groepshuiskamer, kijken ze daar erg naar uit. ‘Dankjewel voor de uitnodiging’ zegt een bewoner. ‘Ik ben er gewoon een beetje zenuwachtig van, zo leuk vind ik het!’.
De bewoners  genieten van de mooie klanken en zingen mee met de bekende kerstliederen.
In de Tussenhof worden in de gang stoelen neergezet en zingen de bewoners kerstliederen met elkaar. Ook hier begeleidt de dochter van een medewerker het zingen op haar dwarsfluit. Bewoners kunnen zelf aangeven welke Psalm of welk lied ze willen zingen.

Blijk van waardering
Voor vrijwilligers en medewerkers is er als blijk als waardering een mooi kerstpakket. Andere jaren reiken we deze uit tijdens een gezellige bijeenkomst, maar dat gaat dit jaar helaas niet. De medewerkers kunnen hun pakket vanaf hun eigen afdeling meenemen.
Voor de vrijwilligers wordt er op de woensdagmiddag voor kerst buiten een bescheiden moment georganiseerd. Vanuit een partytent worden de kerstpakketten uitgereikt. Vrijwilligers maken kort een praatje, genieten van hun kerstkransje en gaan dan weer. Lampjes, kaarsjes en een vuurkorf maken het extra sfeervol. De bewoners van de Tussenhof genieten van achter hun raam mee van de gezelligheid. Ondanks dat elkaar uitgebreid ontmoeten niet mogelijk is, is het een gezellig moment en een gebaar dat de vrijwilligers erg waarderen.