‘Zuunig’

Voor de oudere generatie is het niet ongewoon om duurzaam te leven. Terugkijkend op vroeger werd er heel anders met het milieu omgegaan. ‘Wij leefden vroeger ‘zuunig’. Mijn vader had een eigen timmerbedrijf en was niet verzekerd. Wassen deed mijn moeder met de hand. In een badkuip met de stamper, het goed in de tuil. Dat was heel intensief,’ blikt mevrouw Verschoor terug. Meneer vult lachend aan: ‘Toen wasmachines eenmaal in opkomst kwamen, wist mijn moeder niet hoe snel ze er één moest aanschaffen.’ Dingen die vroeger heel normaal waren, zijn nu ondenkbaar, weet meneer Verschoor. ‘Als je veel vuilnis wilde lozen, gooide je dat in de tuin, deed je er benzine over en stak je het in de fik. Dat kan nu echt niet meer.’

Oliekachel

Beiden glunderen als ze over vroeger vertellen. In het goed verzorgde appartement van het echtpaar staat een prachtige sierkachel, die de sfeer ademt van vroeger. ‘Vroeger was alleen de kamer beneden verwarmd. Had je het koud? Dan trok je een extra trui aan,’ licht mevrouw Verschoor toe.

In de huiskamer pronkte de oliekachel, die in allerlei behoeften voorzag. Men zette er een ketel op voor warm water. Het water werd dan gebruikt om mee te koken of in de tobbe voor de wekelijkse wasbeurt van het gezin. ‘Je ging er achter elkaar in, om de beurt. De oudste eerst, de jongste als laatst. Nu kwam ik niet uit een groot gezin, dat scheelt,’ knipoogt hij.

Elektra

Tegenwoordig is elk huishouden voorzien van een hoop elektrische apparatuur. Het echtpaar heeft de opkomst daarvan bewust meegemaakt. Meneer had een eigen bedrijf in witgoed als koelkasten, wasmachines, koelkasten en magnetrons. ‘De stekker erin en stroom, wat een uitkomst! We raakten maar verwend. Toen was alles nog nieuw en waren we ons niet bewust van ons energieverbruik.’ Zestig jaar later lijken de rollen weer omgedraaid. ‘We hebben hier geen vaatwasser. Elke avond doen mijn vrouw en ik samen de afwas. Dat had ik me toen dan weer niet kunnen indenken,’ grapt meneer Verschoor. ‘Maar,’ vervolgt hij serieuzer, ‘het kan geen kwaad om duurzamer te leven. De verwarming omlaag doen, lichten niet onnodig laten branden of de deur dicht doen tegen de kou. Het milieu wordt er niet slechter door!’

Cedrah focust zich steeds meer op duurzaam rentmeesterschap, zoals beschreven in het strategisch plan 2021 – 2024 ‘Samen leven en zorgen’. Heb jij een tip hoe we dit nog meer op de kaart kunnen zetten? Stuur dan een mailtje naar: duurzaam@cedrah.nl.