Achteruit

Mevrouw Witvliet (85) heeft als kind de oorlog meegemaakt en als tiener de watersnoodramp. Als het stormt, kan ze nog erg angstig zijn. Een half jaar geleden verhuisde Witvliet naar een eenpersoonsappartement in een kleinschalige woonvorm in Nebo. In haar gedachten ging ze al erg achteruit. Het verdriet van het overlijden van haar zoon versnelde dit. De zorg rustte zwaar op de schouders van haar man, die het moeilijk vond om te zien hoe zijn vrouw zo veranderde.

Verandering

Na de verhuizing knapte mevrouw Witvliet geleidelijk op. In overleg met de verpleeghuisarts werden medicijnen afgebouwd, waardoor ze, mede door de persoonlijke en belevingsgerichte zorg, veel rustiger werd. Ze werd weer de persoon die ze was: een lieve vrouw met een gesloten maar zachtaardig karakter, die trouw, volgzaam en een échte doener is. Samen met zeven andere bewoners wordt ze geprikkeld om mee te doen met de dagelijkse activiteiten. Ze vouwt de was, helpt de gastvrouw met eten bereiden, stofzuigt, dweilt, zingt en doet mee met creatieve activiteiten. Haar man, die in een seniorenappartement in Neborgh (boven het woonzorgcentrum) woont, zoekt haar elke middag dag op en daar kijkt ze echt naar uit.

Rust

Dochter Sandra Bonestroo vertelt: ‘Uiteraard gaat mijn moeder in haar denken en doen achteruit, omdat de ziekte progressief is. Dit blijft erg verdrietig en hartverscheurend om te zien. Omdat ik de zorg mag overgeven aan bekwaam zorgpersoneel dat om weet te gaan met de ziekte van dementie, ervaar ik toch rust en vrede. Ze begeleiden haar in haar onrust, verwardheid en onzekerheid. Door haar liefdevol te begeleiden en af te leiden, komt ze weer tot rust.’

Reformatorische identiteit

Nebo is onderdeel van woonzorgorganisatie Cedrah, dat wonen, zorg en diensten aanbiedt aan ouderen die bewust kiezen voor een reformatorisch identiteitsprofiel. Er wordt naar kerkdiensten geluisterd, bewoners krijgen pastoraal bezoek en er is een Bijbeluurtje. ‘Voordat mijn moeder naar bed gaat of als ze onrustig wordt ’s nachts lezen de zorgmedewerkers vaak even een stukje uit de Bijbel, zingen ze een psalm of bidden ze met haar. De sfeer in Nebo voelt dan ook als een warme deken. Het zorgpersoneel verleent de zorg aan de bewoners uit liefde en verantwoording aan God’, licht Sandra toe.

Benieuwd naar het wonen in een kleinschalige woonvorm? Neem contact op met één van de klantadviseurs van Cedrah! Kijk bij uw dichtsbijzijnde locatie voor de contactgegevens.