Datalekken moeten worden gemeld bij de overheid en specifiek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2020 kwamen de meeste datalekmeldingen uit de sector gezondheid en welzijn (37% = 24.000 meldingen). Indrukwekkende cijfers!

Zorgvuldigheid

Ook binnen Cedrah worden veel privacygevoelige gegevens vastgelegd. Het hele levensverhaal van de cliënt is in het cliëntdossier te lezen. Daarnaast wordt informatie vastgelegd over bijvoorbeeld gedragsveranderingen die ontstaan bij de ziekte dementie. Deze informatie over je dierbare naaste is niet bedoeld om door onbevoegden te worden gelezen. De informatie die in het dossier staat moet wettelijk aan de hoogste norm van informatieveiligheid voldoen. Daarnaast heeft iedereen binnen Cedrah de plicht om zeer zorgvuldig met deze informatie om te gaan.

CarenZorgt hack

Vaak wordt gewaarschuwd over dreigingen van buitenaf. Het gaat dan om termen als phishing, hacking of ransomware. Dat het niet alleen bij bedreigingen blijft, hebben de meeste gebruikers van CarenZorgt vorig jaar oktober ondervonden. CarenZorgt is toen gehackt, waarbij Cedrah ook slachtoffer werd. Maar wist je dat de meeste datalekken in de zorg gewoon binnen teams plaatsvinden? Misschien loop je weleens een teampost binnen en zie je op het beeldscherm de gegevens van een cliënt, maar de medewerker die achter het scherm hoort te zitten is in geen velden of wegen te bekennen. Of het wachtwoord dat je stééds weer opnieuw moet in voeren. Je hoort het collega’s ook vaak verzuchten; moet ik nu weer een ander wachtwoord verzinnen? De belangrijkste les uit de vele meldingen is dat het gevaar op datalekken wordt verminderd als we ons bewust zijn van mogelijke gevaren en ons gedrag aanpassen.

Volg jij onze module al?

Om datalekken tegen te gaan, hebben we modules ontwikkeld die je meer leren over informatieveiligheid en privacy. Sinds 1 januari van dit jaar is dit ook een verplichte module geworden. We hebben hier bewust voor gekozen, omdat de digitalisering in een rap tempo doorgaat en we het belangrijk vinden dat iedereen van informatieveiligheid op de hoogte is. Graag nodigen we je uit om een kijkje te nemen op het Leerplein. Het is een leuke module die je op een creatieve manier helpt om informatieveiligheid te begrijpen en hier mee aan de slag te gaan!