Ouderenfestival in Beth-San

Moerkapelle - "Kijk eens, deze heeft u gewonnen", zegt de tienjarige Stan Horzelenberg woensdagochtend tegen een van de bewoners van woonzorgcentrum Beth San. Op tafel zet de scholier het doosje chocolade dat hij voor de meneer met de volle bingokaart bij de prijzentafel heeft opgehaald. In alle dorpen van Zuidplas brachten kinderen van de basisscholen woensdagochtend een bezoekje aan ouderen in de verschillende woonzorgcentra.

In Beth San waren het de leerlingen van groep 7a van de Rehobothschool die woensdag invulling kwamen geven aan het door de kindergemeenteraad van Zuidplas georganiseerde Ouderenfestival. Aangevoerd door kinderburgemeester Marlou Opschoor zongen zij een lied bij de dagopening, deelden zij namens de gemeente tompouces uit en hielpen zij mee bij de bingo. Met de ouderen kleurden ze ook een tekening in die de verbondenheid tussen jong en oud symboliseert.

De 10-jarige Luuk Bosman uit Moerkapelle en de 11-jarige Jayden Houweling uit Bleiswijk hadden een plekje gevonden aan de tafel waar ook het echtpaar Ockerse - hij 90, zij bijna - zat. "Het zijn toch schatten van kinderen", vond zij. "Misschien zijn ze best ondeugend, maar dat zie ik er niet vanaf."

Aan dezelfde tafel vertelde een 84-jarige bewoner intussen een zeker 73 jaar jongere dorpsgenoot die in nieuwbouwwijk De Jonge Veenen woont, hoe het vroeger in Moerkapelle was. "Toen ik vanuit Oudewater hier kwam, stond op deze plek niets. Geen Beth San en geen huizen. Je liep pas achter de kerk het dorp op."

Bijna twee uur hielden de kinderen de ouderen gezelschap. Wethouder Jan Verbeek, die er even bij was voordat hij zijn tour langs de zorgcentra in Zuidplas voortzette, roemde het initiatief van de kindergemeenteraad. "Ik vind het heel mooi dat de kinderen al heel jong met zorgen voor elkaar beginnen en nadenken over hoe we elkaar kunnen helpen."

Een tastbaar aandenken aan de dag is over een tijdje terug te vinden in het gemeentehuis van Zuidplas aan het Nieuwerkerkse Raadhuisplein. Het mooiste exemplaar van de tekening waarop een jonge en een oude hand naar elkaar reiken, krijgt daar een plekje.

bron: Hart van Holland